zondag 8 december 2013

Utrechtse Hiphopscene Herrijst Uit De Dood?

Het was lange tijd stil in Utrecht, je kunt haast wel zeggen doods. Tumbleweeds waaiden door de, eens zo levendige, hiphopscene. Wat is er gebeurd? Of beter gezegd, waarom gebeurt er niets? Hiphopavonden werden niet meer georganiseerd (zoals RijmTijd, ROF! en Utreg Centraal), en er werd weinig tot geen muziek meer uitgebracht. Met Kytemans Hiphop Orkest als uitzondering op de regel.

Een paar jaar terug werd er goede plaat, na goede plaat geproduceerd door artiesten als bijvoorbeeld 207, Illicit en Stropstrikkers. "Is die gouden era definitief verleden tijd?" is een gedachte die bij mij regelmatig door mijn hoofd spookte. Mark Gademan, zelf producer en voormalig MC onder het pseudoniem perCeptie, vroeg zich hardop af waardoor dit kwam. "Wat is er met hiphop in Utrecht aan de hand?! Er wordt volgens mij wel een hoop gemaakt, maar er komt niets uit, of wat er uit komt heeft niet de kwaliteit qua sound en product om zich te meten met andere acts en of steden." Wat volgde was een verhitte 'Facebookdiscussie.' Waar lag het probleem?

Beatmaker Inf oppert dat het onder andere aan een gebrek aan unity ligt. Daar was iedereen het eigenlijk wel mee eens, maar waarom is die unity er niet? Een paar jaar terug stond er een hechte groep mensen, die elkaar inspireerden en elkaar af en toe een spreekwoordelijke schop onder hun hol gaven. Hiphopstichting Habek vormde een creatieve broedplaats waar ook leden van onder andere C-mon & Kypski en Boemklatsch regelmatig te vinden waren. Waarom is dit niet meer?

Nick van Tergouw, initiatiefnemer van Careface Productions, denkt dat het een generatiekloof is. De vorige generatie zou de huidige generatie te snel hebben losgelaten, niet genoeg begeleid. "Misschien hebben 'Jullie' (de generatie voor ons) de handen iets te snel van onze tere schouders af getrokken..." Jeffrey Noordermeer gaat daar nog iets dieper op in: "Soms had ik een schijthekel aan sommige gasten, maar zei ik niks omdat ik bang was dat ik alleen maar binnen kon komen via de 'Big Generation...' Mensen waren bang om de waarheid te vertellen. Hierdoor ontstonden er roddels, werden er groepen gevormd, en ontstonden er eilandjes.. Terwijl het een biggie ass Dubai eiland had moeten zijn!" Mark Gademan is blij dat dit "tere punt" eindelijk ter discussie wordt gesteld. Hij gelooft naar eigen zeggen heilig in het talent van de stad en zijn mensen. "De scene is op dit moment vastgeroest, en dat moet doorbroken worden."

Vanaf dit punt komt er eigenlijk in een soort stroomversnelling een oplossing uit rollen. Inf biedt zijn expertise als beatmaker aan, en stelt voor dat mensen met vragen altijd bij hem langs kunnen komen. Mark haakt hier op in door zijn studio aan te bieden als een 'mix & master infopunt.' Rachid James S'boui stelt voor om de open mic avond (RijmTijd) weer nieuw leven in te blazen. "Old skool in DB's ofzo. Geen entree, twee acts en een open mic met jam mogelijkheden."

Er gloort dus hoop aan de Utrechtse horizon. Het is nu afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen. Is dit rigor mortis, of staat de hiphopscene op uit haar graf? Ik weet niet of dit voort is gekomen uit deze discussie, of dat ze al langer op de planning stonden, maar hier hebben jullie drie Utrechtse kneitertjes die de afgelopen weken de wereld in zijn geknald!

http://www.youtube.com/watch?v=V9CxKY8t9A4
http://www.youtube.com/watch?v=dGjk979LHLs
https://www.youtube.com/watch?v=xNsLVkLoWxs

2 opmerkingen: